Archive

Posts Tagged ‘english’

English or Melayu

January 2, 2011 1 comment

Salam, kadang-kadang terpikir juga kalau blog aku ni buat fully english, tapi memandangkan english aku ni bukan lah gempak sangat, jadi aku nak buat half english, dan baki-bakinya aku campur2.. haha. Sebenarnya, aku harap blog aku ni boleh la dapatkan sedikit income, walaupun tak seberapa, tapi boleh la.

Ikut kajian yang aku buat, kalau aku buat english, percentage income aku boleh lebih dari 40x ganda dari aku buat bahasa Melayu, kenapa??

1. Orang melayu je akan baca artikel aku. Sebab, walaupun majoriti Malaysian boleh baca melayu, tapi cina dengan india kurang berminat dengan bahasa Melayu.

2. Of course la aku susah nak dapat traffic dari luar negara jika aku guna bahasa Melayu, bukan mereka faham pun.

3. Orang melayu kalau labur dekat google Adwords, murah-murah. Majoriti nya tidak akan lebih 1$ US, atau senang kata, 0.04$ US sahaja selalunya mereka akan labur. Lain la kalau orang putih, mereka sanggup labur berbelas-belas dollar untuk satu klik.

Tapi inilah masalahnya, target aku bukannya semua orang Malaysia, aku nak gak datang dari oversea, sebab orang America dapat lumayan jika mereka klik iklan kita. Jadi, aku dah rasa aku nak 50:50 sahaja. Biar lah aku dapat traffic gak dari orang luar. Tapi buat masa ni, aku pakai hosting free je, jadi tak boleh la aku letak ads. Tunggu aku dah dapat hosting. Money, come to me!!

Advertisements