Archive

Posts Tagged ‘money’

English or Melayu

January 2, 2011 1 comment

Salam, kadang-kadang terpikir juga kalau blog aku ni buat fully english, tapi memandangkan english aku ni bukan lah gempak sangat, jadi aku nak buat half english, dan baki-bakinya aku campur2.. haha. Sebenarnya, aku harap blog aku ni boleh la dapatkan sedikit income, walaupun tak seberapa, tapi boleh la.

Ikut kajian yang aku buat, kalau aku buat english, percentage income aku boleh lebih dari 40x ganda dari aku buat bahasa Melayu, kenapa??

1. Orang melayu je akan baca artikel aku. Sebab, walaupun majoriti Malaysian boleh baca melayu, tapi cina dengan india kurang berminat dengan bahasa Melayu.

2. Of course la aku susah nak dapat traffic dari luar negara jika aku guna bahasa Melayu, bukan mereka faham pun.

3. Orang melayu kalau labur dekat google Adwords, murah-murah. Majoriti nya tidak akan lebih 1$ US, atau senang kata, 0.04$ US sahaja selalunya mereka akan labur. Lain la kalau orang putih, mereka sanggup labur berbelas-belas dollar untuk satu klik.

Tapi inilah masalahnya, target aku bukannya semua orang Malaysia, aku nak gak datang dari oversea, sebab orang America dapat lumayan jika mereka klik iklan kita. Jadi, aku dah rasa aku nak 50:50 sahaja. Biar lah aku dapat traffic gak dari orang luar. Tapi buat masa ni, aku pakai hosting free je, jadi tak boleh la aku letak ads. Tunggu aku dah dapat hosting. Money, come to me!!

Advertisements

Hello world!

December 24, 2010 Leave a comment

Assalamualaikum, and hello world. I’m still new here, so i hope this will not happen like my other blog pages, i’m stuck at there. I dont know what to do. So, i hope this wordpress blog can go further, and make some cash for me. I’m just regular student, who try to be young internet marketers, because i’m believe that, it can help me someday. So, please help me, if im wrong or make mistake, give advice.

Sorry, bad english. T_T

author.